Forum języka japońskiego • Zobacz wątek - Strona się nie otwiera
Strona główna forum Forum Twoja opinia Strona się nie otwiera

Strona się nie otwiera

Propozycje i uwagi do "japonki" oraz forum

Post Pt lip 04, 2008 20:35
mala Bywalec

Posty: 27
Miedzy komputerem, a serwerem występuje błędny serwer DNS lub Twój dostawca internetu nie podaje ci prawidłowych adresów serwerów DNS w paczce dhcp :wink:

Post N lip 06, 2008 17:19
mala Bywalec

Posty: 27
Widzę że sporo postów poleciało. 8)
I dobrze, jak nie wiecie jak pomoc to lepiej nie piszcie i nie obrażajcie innych.


A teraz do rzeczy.

Ktoś idąc po kosztach wykupił serwer /a raczej miejsce na serwerze/ w firmie idąc, która odsprzedaje miejsce /wirtualne serwery/ wykupione z firmy ovh.pl lub ovh.net. W takim łańcuszku nie trudno pomylić coś w konfiguracji serwerów DNS. Jak wiadomo ([Batō] nie wiadomo) serwery DNS uaktualniają się /wymieniają się danymi/ co pewien okres czasu - minimalny interwal wynosi 12h maksymalny 48h, dlatego po wykupieniu domena nie jest od razu aktywna i trzeba czekać paręnaście godzin aż informacje o niej roześlą się po świecie. Serwery DNS maja możliwości uaktualniania danych lub aktualizacja jest zablokowana. Dlatego serwer japonki jest dla niektórych dostępny przez parę godzin dziennie. Osoby które mogą korzystać z serwisu o każdej porze dnia i nocy powinny być wdzięczne swoim zapobiegliwym dostawcom internetu i mieć na uwadze to, że jak nie działa komuś domena japonka.pl, to równocześnie nie działa żadna jej subdomena, typu forum.japonka.pl.

Solution:
Dla systemu Windows 98.

Na pulpicie ikonka 'Otoczenie sieciowe' - klikamy prawym przyciskiem myszy. Z menu, które się ukaże wybieramy pozycje 'Właściwości'. Przed oczętami powinno pokazać się okienko, gdzie na środku jest lista. Z listy wybieramy pozycję 'Protokół TCP/IP' i nacisnąć przycisk Właściwości znajdujący się poniżej listy. Po kliknięciu powinno ukazać się nowe okno, z którego wybieramy zakładkę 'DNS' /lub 'Serwer DNS'/ i dodać następujące pozycje:
194.204.159.1
194.204.152.34
Po dodaniu tych wartości kliknąć 'OK' w bieżącym oknie. potem znowu 'OK' i 'OK' i 'OK'...
Istnieje spore prawdopodobieństwo, że komputer zechce się zrestartować - należy mu na to niezwłocznie pozwolić.
Nie pamiętam dokładnie, piszę z pamięci.
Po tej operacji serwis japonka.pl /i subdomeny/ powinien działać bez problemu - w razie kłopotów info na PW.

Windows XP:
Klikamy na 'Start' -> 'Ustawienia' -> 'Panel sterowania' - tu wybieramy widok klasyczny, o ile takowego nie mamy ustawionego, potem 'opcje sieciowe'. Po wybraniu ich naszym oczom ukaże się od jednego do kilku połączeń istniejących na kompie. Jeśli nie używamy Neostrady bezpośrednio podpiętej do komputera, to wybieramy 'poleczenie lokalne' - klikamy prawym klawiszem i wybieramy 'Właściwości'. Przed oczętami powinno pokazać się okienko, gdzie na środku jest lista. Z listy wybieramy pozycję 'protokół TCP/IP' i nacisnąć przycisk Właściwości, naszym oczom ukaże się, że sieć albo ma zaznaczone opcje automatycznej konfiguracje adresu IP lub ręczne - tego nie tykamy! Za to patrzymy poniżej na ręczna konfiguracje DNS'ów i wklepujemy następujące wartości:
194.204.159.1
194.204.152.34
Po dodaniu tych wartości kliknąć 'OK' w bieżącym oknie. Potem znowu 'OK' i 'OK' i 'OK'...
Usługa zrestartuje się sama, nie jest konieczne restartowanie kompa w razie problemów na PW.

Windows viśta-wio:
Klikamy na 'Start' -> 'Ustawienia' -> 'Panel sterowania' - tu wybieramy widok klasyczny, o ile takowego nie mamy ustawionego, potem 'opcje sieciowe'. Naszym oczom ukaże się okno z lista z lewej strony, z której wybieramy 'Zarządzaj połączeniami sieciowymi'. Po wybraniu ich naszym oczom ukaże się nowe okienko z jednym lub kilkoma połączeniami istniejącymi na kompie. Jeśli nie używamy Neostrady bezpośrednio podpiętej do komputera, to wybieramy 'Poleczenie lokalne' - klikamy prawym klawiszem i wybieramy 'Właściwości'. Przed oczętami powinno pokazać się okienko, gdzie na środku jest lista. Z listy wybieramy pozycję 'Protokół TCP/IP' i nacisnąć przycisk Właściwości, naszym oczom ukaże się, ze siec albo ma zaznaczone opcje automatycznej konfiguracje adresu IP lub ręczne - tego nie tykamy! Za to patrzymy poniżej na ręczną konfiguracje DNS'ów i wklepujemy następujące wartości:
194.204.159.1
194.204.152.34
Po dodaniu tych wartości kliknąć 'OK' w bieżącym oknie. Potem znowu 'OK' i 'OK' i 'OK'...
Usługa zrestartuje się sama, nie jest konieczne restartowanie kompa w razie problemów na PW.


[Batō] 1. Zdania zaczynamy od WIELKIEJ litery.
2. Zdania kończymy znakiem interpunkcyjnym, najczęściej kropką. O właśnie taką '.'.
3. dns jest nazwą własną i piszemy to z wielkiej litery czyli DNS! Podobnie piszemy 'Windows', a nie 'windows'.
4. Jeszcze jakiegokolwiek postu nie poprawiałem tak długo jak tego!
Pozdrawiam serdecznie. Błąd na błędzie. Ortografia w stanie raczkującym!!!

Post Pn lip 07, 2008 22:17
maiko Avatar użytkownika
Admin

Posty: 1234
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: kobieta

Przekazałam informacje administratorowi. Bądźcie bardziej wyrozumiali proszę. Każdy problem jest dla mnie ważny i co jak co, ale straciłam już sporo nerwów i cierpliwości, aby wszystko doprowadzić do porządku.
Tylko konkrety nas mogą uratować, dlatego dziękuję za wszystkie "sensowne" wskazówki.
雀がなくな、
いい日和だな、
うつとり、 うつとり、
ねむいな。

Post Pn lip 07, 2008 22:24
markusikkk Administrator serwera

Posty: 3

Dziękuje Maiko za przekazanie wątku. Mój mail marek@kunek.pl. Serwer nie jest wirtualnym a dedykowanym i nie tnę po kosztach, bo miesięczne utrzymanie maszyny jest dosyć drogie, nie wliczając pracy ile w nią wkładam. Czasami zdarzają się sytuacje, że maszyna przestaje być widoczna, jednakże są to naprawdę chwile. Serwer jest monitorowany przez 3 niezależne serwer (Gdańsk, Wrocław, Londyn) przez co jestem ograniczony co do dostawców łącz dla tych trzech serwerowni, nie mam możliwości monitorowania innych łącz.

Co do stabilności maszyny, obecnie jest wykorzystywanych 25 % zasobów serwera, nie tak jak u "tanich" hostingodawców 125% (wiem bo pracuje na zlecenia dla kilku czołowych firm z top100.pl).
Jeżeli ktoś zaobserwuje problem, prosiłbym o informacje czy to na gg, czy też mailem. Staram się być on-line 24h (czasami mi to nie wychodzi).

Pozdrawiam
Marek

gg: 4232493
mail: marek@kunek.pl
Dupa WOłowa

Post Wt wrz 02, 2008 15:45
Niltinco Avatar użytkownika
Moderator

Posty: 898
Płeć: kobieta
Od ponad tygodnia nie ładowała mi się ani główna strona Japonki ani forum i właściwie dalej nie mogę w normalny sposób się dostać na tę stronę niezależnie od tego jakiej przeglądarki nie użyję. Na szczęście odkryłam cudo o nazwie http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www. ... google.pl/ ;). Dzięki wyszukaniu adresu przez tę stronę mogłam wreszcie dostać się tutaj ^^. Jednak jest to tylko tymczasowe rozwiązanie dlatego jeśli ktoś mógłby mi wyjaśnić co można zrobić by jakoś odblokować Japonkę i wchodzić na nią normalnie bez jakichś udziwnień to byłabym wdzięczna :).

Post Wt wrz 02, 2008 16:43
maiko Avatar użytkownika
Admin

Posty: 1234
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: kobieta

Przekazałam. Zajmiemy się jak najszybciej. Nie zauważyłam wcześniej problemu, bo u mnie wszystko śmigało. Ale jesteś 3 osobą, która miała ten problem w ostatnim czasie.
雀がなくな、
いい日和だな、
うつとり、 うつとり、
ねむいな。

Post Wt wrz 02, 2008 22:00
markusikkk Administrator serwera

Posty: 3

Podstawową informacją, która jest kluczem do rozwiązania tego problemu, jest przesłanie swojego numeru IP, z którego występuje brak możliwości połączenia (np. http://ip.wp.pl). Nie jest to żadna TAJNA informacja także spokojnie można ją przekazywać :). Mój gg 4232493.
Dupa WOłowa

Post Śr wrz 03, 2008 09:31
Niltinco Avatar użytkownika
Moderator

Posty: 898
Płeć: kobieta
Mój wyjątkowo ułomny informatycznie umysł nadal nie może tego pojąć, ale dziś bez najmniejszego problemu mogę wejść na Japonkę już z normalnego adresu ,a nie przez anonymuse :shock:. Nie wiem jak to się stało i co pomogło, ale ważne że działa :D.

Post Śr wrz 03, 2008 12:50
karjak Avatar użytkownika
Expert

Posty: 1021
Ja również, od wczoraj :D Chociaż jak przez Anonymouse próbowałem, to mogłem tylko przeglądać posty, nie mogłem się zalogować i tak ;] A tu taka niespodzianka xD

Post Cz gru 18, 2008 20:09
kenmi Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 338
Lokalizacja: Agent Jej Królewskiej Mości
Od wczoraj strona japonki oraz forum nie chciała mi się otworzyć. Co się działo? Czy tylko mnie to dotknęło?

Post Cz gru 18, 2008 20:23
Finalkaa Avatar użytkownika
Expert

Posty: 786
Lokalizacja: Wałbrzych

Nie, kenmi. Wszystkim, a bynajmniej większości nie działało dość długo :/

Post Cz gru 18, 2008 20:33
sadek Avatar użytkownika
Przyjaciel japonki

Posty: 157
Lokalizacja: Lublin
Przytaczając opis Maiko - "awaria serwera" i nie ma nad czym się rozwodzić.
Obrazek
Jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty, tyle samo rozwagi.

Poprzednia strona

Powrót do Twoja opinia

cron