Forum języka japońskiego • Zobacz wątek - Kuchnia(Przepisy, itp.)
Strona główna forum Pogaduchy O Japonii Kuchnia(Przepisy, itp.)

Kuchnia(Przepisy, itp.)


Post Pn lis 27, 2006 21:35
Colt Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 303
Lokalizacja: DG
Witam, szukam przepisów na potrawy japońskie, niestety te w internecie są często niedokładne lub niezrozumiale napisane. Konkretnie interesuje mnie sushi, opisze mi ktoś jak to zrobić i jakiś składników użyć ? Byłszym wdzęcznie

Post Wt lis 28, 2006 12:25
Ookami Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 461
Lokalizacja: Bydgoszcz
Przepisu na sushi nie mam niestety, ale moge wstawić przepis na Ramen 8)

MISO RAMEN (na dwie miseczki zupy)
--------------

Składniki na zupę:
6 l wody
2 kg surowego kurczaka (z kośćmi)
1 średnia cebula
1-2 marchewki
trochę włoszczyzny (seler, może być tez kapusta pekińska)
1 łyżeczka czarnego pieprzu (w kulkach )
około 1 łyżki stołowej soli

Składniki na "bazę" zupy:
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego lub zmielonego świeżego imbiru
100 ml pasty miso
50 ml japońskiego sosu sojowego
1 łyżeczka rozpuszczonej kostki rosołowej
chili albo ostre papryczki do smaku (musi być troszkę ostrawe)
sol i pieprz

Makaron:
no oczywiście powinien być japoński ramen, ale jeśli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby był bardzo cienki i długi. Można tez użyć tego makaronu z zupek błyskawicznych, ale to w ostateczności

Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodobań
gotowana wieprzowina pokrojona w wąskie plastry
sos sojowy
mirin (słodkie sake do gotowania)
tofu
wakame
siekana zielona cebulka
pokrojone w plastry grzyby shiitake

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
---------------------------------
Ogólnie sposób przyrządzania podzielony jest na 4 części, które robi się właśnie w tej kolejności: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.

1. Zupa jest przygotowywana dużo wcześniej.
2. Zrób bazę zupy, dodaj do miseczek (powinno być na ze dwa cm na dnie)
3. Podgrzej zupę i przygotuj makaron
4. Dodaj gorącą zupę do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie które tego potrzebuje i dodaj do miseczek
6. Dodaj resztę dekoracji i podawaj.


A teraz dokładniej do każdej części:

Zupa:
Do dużego garnka trzeba wrzucić kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapustę pekińską (lub inne zielone warzywa). Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 godziny, na niezbyt dużym ogniu. Od czasu do czasu usuń zbierającą się piane. Dodaj sol do smaku. Odcedź. Płyn możesz przechowywać w lodówce, i używac nie tylko do ramen, ale ten innych japońskich zup i sosów.
Ogólnie jest to podstawa wszystkich rodzajów ramen.

Baza:
Ogrzej łyżkę oleju do smażenia i łyżeczkę oleju sezamowego i podsmaż na tym czosnek i imbir, na średnim ogniu (pilnuj, by czosnek nie przypiekł się za mocno). Dodaj 1/2 filiżanki pasty miso, 1/4 filiżanki sosu sojowego, i łyżkę stołową rosołu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Makaron:
Ogólnie należy po prostu przyrządzić go według przepisu, z tym jednak, ze powinien być trochę twardy. Po ugotowaniu przełóż do sitka i przelej gotującą się wodę (nie ta z garnka). Odsącz przez kilka minut.

Przybranie:
Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezpośrednio do miseczek z zupa. Na zakończenie wrzuć do każdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.

P.S.
1. Przepis pobrałem z jakiegoś źródła :evil: Starałem się usunąć błędy w pisowni, lecz zapewne jakieś pozostały.
2. W późniejszym terminie wstawię przepis na Shoyu Ramen.
Jestem leniwy, ale się staram.

"Another day, another corpse."

Post Wt lis 28, 2006 14:46
RYUU Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 427
Lokalizacja: Warszawa

mmmmmmmmniam! ^^ sprubuje zara zrobic! :D
You show me how to see
That nothing is whole and
Nothing is broken

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Post Wt lis 28, 2006 22:52
Ookami Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 461
Lokalizacja: Bydgoszcz
RYUU dla ciebie specjalność zakładu:

Shoyu Ramen
-----------------

Mamy już gotową zupę w lodówce, prawda? Na postawie tej zupki możemy sporządzić następny rodzaj ramen.

1. Podgrzej zupę, dodaj do niej 4-5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki mirin, 1/2 łyżeczki soli, oraz pieprzu i oleju sezamowego do smaku.
2. Przygotuj makaron (według wcześniejszego przepisu)
3. Nalej zupy, dodaj makaronu.
4. Dodaj chińską szynkę wieprzową (może być polska też), szpinak (w listkach możliwie jak największych; zanim się go doda, trzeba sparzyć w szklance gorącej wody), oraz pocięte w wąskie paski nori.
5. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i ustrój zielona cebula, według życzenia.

P.S.
Trochę przeraża fakt, że 2kg kurczaka idzie na dwie miseczki zupy :twisted:.
Jestem leniwy, ale się staram.

"Another day, another corpse."

Post Śr lis 29, 2006 15:20
Colt Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 303
Lokalizacja: DG
Dzięki ale bardzo zależy mi na sushi. W ten piątek jade na zakupy ponieważ bede miał przypływ gotówki i chce kupić składniki i wziąść się za robote :) Tylko żeby składniki były dostępne w polsce ;) (ew. zamienniki)

Post Śr lis 29, 2006 15:51
Ookami Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 461
Lokalizacja: Bydgoszcz
Sushi z tuńczykiem i łososiem
-----------------------------

Składniki:
- 50 dag ryżu ugotowanego
do sushi: 20 dag świeżego tuńczyka
- 5 dag czerwonego kawioru
- 10 dag wędzonego łososia
- 2 śledzie marynowane
- 8 krewetek świeżych lub mrożonych
- 10 dag świeżego dorsza
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- sól
- chrzan wasabi
- plasterki cytryny

Sposób przyrządzania:

Jajka roztrzepać z 1 łyżką cukru oraz solą i usmażyć omlet. Gorący omlet zrolować i pokroić w długie paski. Dorsza pokroić na kawałki i udusić na patelni z pozostałym cukrem i sosem sojowym. Tuńczyka i śledzie pokroić na podłużne kawałki. Świeże krewetki obgotować w wodzie (3 min) i wyłuskać ze skorupek; mrożone rozmrozić, opłukać i osączyć. Z ryżu formować kulki, smarować chrzanem i nakładać na nie do wyboru kawior, krewetki, kawałki łososia z plasterkami cytryny, tuńczyka, śledzia lub dorsza. Kulki ryżu zawijać w paski omletu i ewentualnie obwiązać pokrojonymi liśćmi nori.

P.S.
Potem wstawię następne przepisy.
(Ruchu drogowego też :P)
Jestem leniwy, ale się staram.

"Another day, another corpse."

Post N gru 03, 2006 22:27
Colt Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 303
Lokalizacja: DG
Postanowiłem zrobić tradycyjne sushi maki z tuńczykiem jednak mam problem z kupieniem Glonów Nori, czy ktoś wie gdzie są lub czym je zastąpić ?

Post N gru 03, 2006 22:49
Yatchan Avatar użytkownika
VIP

Posty: 456
Glolnorosta raczej niczym nie zastąpisz. W stolicy i zapewne innych większych miastach można je bez większego problemu kupić.
B. ważnym składnikiem sushi jest specjalny ocet ryżowy, którego dodaje się do ryżu. Sam ryż też powinien być odpowiedni, a nie pierwszy lepszy uncle bens z Tesco. Chrzanem smarujemy nie ryż, tylko neta (rybę) od strony, którą kładziemy ją na ryż.
No i przede wszystkim, jeżeli to tylko możliwe, ryba powinna być surowa, więc ten smażony dorsz to taki trochę swojski wynalazek. Shoyu używa się do maczania gotowego sushi (tylko bez przesady). Łosoś lepszy jest z odrobinką majonezu i cebulki :)
Ważnym dodatkiem do sushi jest pocięty na cienkie plasterki marynowany imbir (gari), który służy jako kuchinaoshi, czyli usuwa smak poprzedniego kawałka przed zjedzeniem nowego. Ma także właściwości antybakteryjne, aby zapobiec ewentualnemu zatruciu.
酒は百薬の長

Obrazek Piszę poprawnie po polsku

Post Pn gru 04, 2006 19:41
Yatchan Avatar użytkownika
VIP

Posty: 456
A na otarcie łez przepis ode mnie na kimchi - potrawa co prawda nie japońska, a koreańska, ale wg. mojego przepisu ma smak zbliżony do wersji sprzedawanej w Japonii.

Składniki:

Kapusta pekińska szt. 1
Sos chili (metodą prób i błędów dochodzę do wniosku, że najlepszy będzie sos chili z czosnkiem woh hup) - 4 buteleczki 150ml
czosnek - kilka ząbków (ok. 4-6)
1 spore jabłko
1 spora cebula
trochę surowego imbiru


Kapustę dzielimy na poszczególne liście, każdy liść tniemy najpierw wzdłuż na pół, potem każdą połówkę na 2-3 części w poprzek. Wrzucamy wszystko do garnka. Dodajemy sos chili i mieszamy. Do tego dodajemy jabłko i cebulę starte na drobną papkę. Dodajemy też wyciśnięty czosnek i drobno starty imbir. Osobiście planuje następnym razem dodać też trochę soku z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki jeszcze raz (mój patent to nałożyć pokrywkę i energicznie potrząsać garnkiem).
Na początku może się wydawać, że sosu jest za mało, ale po jakimś czasie kapusta puszcza soki i jest okej.
Tak przygotowane kimchi zostawiamy na kilka dni (przynajmniej 2). Ja trzymam dla pewności w lodowce, ale powinno się dać normalnie w pokoju.
No a potem już tylko amciu amciu, tylko uważać, bo ostre :)

Smacznego!
酒は百薬の長

Obrazek Piszę poprawnie po polsku

Post Śr gru 13, 2006 11:38
Ookami Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 461
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jeśli ktoś chce się nauczyć jeść pałeczkami, to info jest dla niego:

http://img183.imageshack.us/img183/4396 ... 322dh6.jpg

P.S.
Mi już to całkiem, całkiem się udaje. Makaron z zupek wciągam szybko, a i kartofflki nie są problemem.
Jestem leniwy, ale się staram.

"Another day, another corpse."

Post Pt gru 29, 2006 17:27
RYUU Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 427
Lokalizacja: Warszawa

Garond-san, już od dłuższego czasu nie ma nowych przepisów, a ja jestem głodny! :D hmmm... W sumie to ja tylko jem, a nic pomagam ^^
You show me how to see
That nothing is whole and
Nothing is broken

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Post Pn sty 01, 2007 02:21
Atashi Avatar użytkownika
Bywalec

Posty: 40
Lokalizacja: ::Nino land::
yeeeey Ślinka mi cieknie na samą myśl... Niezły temacik nie powiem ;) normalnie zna ktoś przepis na okonomiyaki? Chciałabym sobie to zrobić a nie wiem jak XD A tak to dzięki za przepis na ramen (miso miso miso yay ^^)
ObrazekObrazekObrazek

Post Pn sty 01, 2007 02:47
Ookami Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 461
Lokalizacja: Bydgoszcz
Atashi napisał(a):
okonomiyaki


Mogę poszukac tego przepisu.
Jestem leniwy, ale się staram.

"Another day, another corpse."

Post Pn sty 01, 2007 15:07
maiko Avatar użytkownika
Admin

Posty: 1234
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: kobieta

Jest na "japonce" lekcja o okonomiyaki, choć specjaliści wypowiadali się, że brakuje tam jakiegoś składnika... Ja się niestety nie znam i zaufałam Ewie Krassowskiej-Mackiewicz :D
雀がなくな、
いい日和だな、
うつとり、 うつとり、
ねむいな。

Post So lut 10, 2007 15:38
wieruch Avatar użytkownika
Początkujący

Posty: 13
Lokalizacja: Łódź
Dla zainteresowanych zamieszczam przepis na ryż do sushi. Jest to w zasadzie podstawa do wszystkich rodzajów sushi.


A więc co potrzeba do otrzymania 800g ugotowanego ryżu ?

- 2 szklanki ryżu kleistego lub o okrągłych ziarnach (najlepiej specjalny ryż do sushi)
- listek nori
- ok. 3 szklanek wody
- 4-5 łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry

Plus mieszanka przypraw:
- 6-8 łyżek octu winnego
- 3-5 łyżek cukru
- 1-2 łyżki mirin (słodkie wino ryżowe)
- 2 łyżki sosu sojowego

Krok 1.
Przepłukać dokładnie ryż. Robimy to do chwili, aż woda będzie klarowna. Następnie go odsączamy i moczymy w czystej wodzie ok. 12 min, co jakiś czas mieszając.

Krok 2.
Do pustego garnka wkładamy listek nori, zalewamy niewielką ilością wody i moczymy ok. 5 min.
Dodajemy resztę wody, wino ryżowe (4-5 łyżek) oraz cały ryż. Przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 3.
Zmniejszamy moc palnika (tak żeby powoli się gotowało) i czekamy, aż ryż wchłonie całą wodę. Wówczas zdejmujemy garnek z ognia, odkrywamy, usuwamy listek i odparowujemy ryż.

Krok 4.
Przyprawy dobrze mieszamy, tak aby utworzyły jednolitą ciecz. Ryż przerzucamy do miski, dodajemy mieszankę przypraw i dobrze mieszamy. Przerzucamy go w misce, aż wystygnie, a następnie przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby biedak nie wysechł....

I tak przyrządzony ryż jest już gotowy do przeobrażenia się w sushi :P

Dla urozmaicenia możemy całemu lub części ryżu nadać jakiś kolor. W tym celu do mieszanki przypraw możemy dodać sok ze szpinaku (kolor zielony) lub sok z buraków (czerwony).

W większych miastach nie powinno być problemu z zakupem składników do Sushi (np. w każdym Tesco). Można też poszukać w sklepach internetowych, np. www.sushi-shop.pl

Smacznego !
"Żyje się 75 dni dłużej, jeśli miało się szczęście zjeść coś, czego przedtem nigdy się nie jadło."

Następna strona

Powrót do O Japonii

cron