Forum języka japońskiego • Zobacz wątek - Kuchnia(Przepisy, itp.)
Strona główna forum Pogaduchy O Japonii Kuchnia(Przepisy, itp.)

Kuchnia(Przepisy, itp.)


Post Pt lip 23, 2010 13:43
Zellus Avatar użytkownika
Stały bywalec

Posty: 54
Witam!
Niedługo wyjeżdzam na ryby do Skandynawii i oczywiście mając dostęp do świeżych rybek, mogłem wpaść na tylko 1 pomysł xDD (sushi).
Jednak niewiem czy któraś z tych ryb, co tam są, będzie się nadawała:/
Ogólnie są tam takie gatunki:
- Brosma (miętus morski)
- Łosoś skalny
- Czerniak
- Dorsz atlantycki
- Halibut
- i jeszce szczupaki
Znacie może jakieś fajne przepisy z którąś z tych ryb, czy nie trzeba ich jakoś wcześniej przygotować (bo z tego co wiem to np. węgorza trzeba wędzonego) albo jeżeli nie wiecie, to czy nie kojarzycie jakiegoś bardziej sushi-tematyczego forum, może być po angielsku xD
Z góry dziękuję.

Post Pn mar 21, 2011 13:36
Yumi-chan Avatar użytkownika
Początkujący

Posty: 15
Czy wie ktoś co to za potrawa i jak się ją przyrządza? : )
http://img143.imageshack.us/img143/1738/bbbzq.jpg

Post Pn mar 21, 2011 14:47
disai Avatar użytkownika
Bywalec

Posty: 48
Pewnie jestem ślepa ale mnie to wygląda na zwykłe onigiri.

Post Wt paź 25, 2011 14:47
usagi Avatar użytkownika
Expert

Posty: 883
Lokalizacja: wreszcie Warszawa- Bemowo
Płeć: mężczyzna
Pytanie,
Może nie na czasie, bo idzie zima ale
ktoś robił może sobie kiedyś mrożoną herbatę po Japońsku?
Kilka razy byłem częstowany i nie jestem pewien, czy to była tylko herbata zmiksowana i schłodzona.....
兵法
戦争のタオ
戦略

Post Cz wrz 06, 2012 15:04
Sarenka Początkujący

Posty: 6
Hej!

Od dłuższego czasu subskrybuję kilka kanałów na YT dotyczących gotowania, i to głównie z stamtąd czerpię przepisy.
Jak na razie ugotowałam:
- chan chan yaki z łososiem
http://www.youtube.com/watch?v=ydQ7d-VB ... plpp_video
Ja nie dodaję papryki ani kukurydzy bo nie przepadam. Nie używam też miso, jakoś nie chce mi się szukać wśród tych wszystkich rzeczy na sklepowych półkach. I zamiast tej kapusty którą ona ma, to używam kapusty która nazywa się chinese leaf. Sprawdziłam w wiki, i to chyba nie jest to samo co kapusta pekińska, ale ręki sobie uciąć nie dam. A samą potrawę bardzo lubię, zrobiłam ją już kilka razy i każdemu polecam ^^.
- chlebek z curry
http://www.youtube.com/watch?v=AArWgZwN ... plpp_video
Ta potrawa w moim wykonaniu była porażką. Nie miałam zwykłego tofu, więc użyłam wędzonego, i chyba też zamieniłam parę innych składników na coś podobnego, nie pamiętam już. Ale na serio - smakowało tak, jakby miało smakować inaczej gdyby ściśle trzymać się przepisu. Zjadłam jeden, a resztę zaniosłam do pracy :D Innym bardziej smakowało niż mi :mrgreen:
Ostatnio edytowano So wrz 08, 2012 09:32 przez Sarenka, łącznie edytowano 1 raz

Post Cz wrz 06, 2012 19:39
ozi19 Stały bywalec

Posty: 59
Widzę, że również lubisz przepisy z cyklu "cooking with dog" :D Swojego czasu zdarzało mi się gotować jakieś japońskie dania z tego właśnie kanału. (efekt nadmiaru wolnego czasu). Mi zasmakował omurice (オムライス). Poza tym jest łatwy w przygotowaniu i mogą go nawet zrobić osoby które nie mają dostępu do takich rarytasów jak np.tofu :P (Np. ja). Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=WTf5EgVY5uU Smacznego! :)
百聞一見

Post So wrz 08, 2012 09:44
Sarenka Początkujący

Posty: 6
Tak, lubię sobie czasem "pogotować z psem" :))
Obejrzałam film, chyba spróbuję skoro polecasz. Mam jednak nieco wątpliwości co do swoich umiejętności jeżeli chodzi o zawijanie gotowego ryżu w omlet z drugiej części wideo. Być może zostanie mi po tym dużo sprzątania ;D
Dam znać jak mi poszło ^^.

Post Wt paź 30, 2012 19:50
tempozan Początkujący

Posty: 1
Witam mam takie małe pytanko. Dostałem ryż w takim plastikowym opakowaniu w środku już chyba ugotowany i zapakowany hermetycznie. Firma Lawson. Tu moje pytanie-to jest ryż gotowy do jedzenia? W Japonii często można kupić w sklepach Lawsona gotowy ryż ugotowany? Mogę go od razu po otwarciu zjeść? :roll: :P

PS wiem głupio to wygląda.;]

Post Pn mar 25, 2013 12:08
karuszka Początkujący

Posty: 8
Płeć: kobieta

chan chan wydaję się naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu, chyba czas się zmierzyć z tą kuchnią:-)

Re:

Post N mar 20, 2016 18:44
kropka89 Początkujący

Posty: 5
usagi napisał(a):
Pytanie,
Może nie na czasie, bo idzie zima ale
ktoś robił może sobie kiedyś mrożoną herbatę po Japońsku?
Kilka razy byłem częstowany i nie jestem pewien, czy to była tylko herbata zmiksowana i schłodzona.....



tez mnie to ciekawi :D podpinam się do pytania!

Post Wt maja 08, 2018 18:09
stefik Początkujący

Posty: 1
Płeć: mężczyzna
to nie przepis będzie , ale propozycja książki nie tylko o jedzeniu, ale i o japonii:
Istota ryżu. O duszy japońskiego jedzenia - Machael Booth
bardzo ciekawa pozycja, z przymróżeniem oka o jedzeniu, o japonii i o samycm autorze
a jesli chodzi o japonskie jedzenie to zagladam na blog :Dzienniczek Japonofila. - niestety dawno opuszczony ,
ale to gingantyczna baza wiedzy o jedzeniu
http://dlapaznokci.pl/pokazy-i-prezenta ... zychodzic/

Poprzednia strona

Powrót do O Japonii