Forum języka japońskiego • Zobacz wątek - Programowanie
Strona główna forum Pogaduchy Nasze zainteresowania Programowanie

Programowanie

Wszystko, co kochasz

Post Wt lut 12, 2008 07:17
Toshiko Avatar użytkownika
Uzależniony ^_^

Posty: 259
Oj, zapomniałam dodać, że chodziło mi o profile humanistyczne^^
No fakt. Na mat-infie czasami są lekcje wyciągnięte "nie wiadomo skąd" jak to stwierdził mój kolega^^

Post Wt lut 12, 2008 12:19
Turbo Avatar użytkownika
Początkujący

Posty: 17

Nie narzekajcie programowanie to fajna sprawa. Zwłaszcza jak możesz zrobić to o co ci się zamarzy. Ja tam uwielbiam programować i to w czym się da teraz szlifuje J2ME na pierwszy ogień poszedł projekt do nauki hiragany i katakany zresztą efekty możecie sobie zobaczyć.

Post Wt lut 12, 2008 12:28
pplcanfly

gdzieś czytałem, że j2me będą wycofywać. w sumie to już nie te telefony co parę lat temu. teraz już takie cuda robią, że to java me ograniczałaby telefon, a nie na odwrót, jak kiedyś było ;)

Post Wt lut 12, 2008 12:42
Turbo Avatar użytkownika
Początkujący

Posty: 17

Ja nie słyszałem ale przecież wszysko się kiedyś kończy J2ME bedzie stare to pewnie zrobią coś nowego. Jak raz się czegoś nauczysz to później jest się łatwo przestawić.

Post Wt lut 12, 2008 13:06
pplcanfly

http://www.news.com/8301-13580_3-980067 ... 7-1_3-0-20

to jest ten artykuł. nic nowego nie będą musieli wymyślać ;)

Post Pn lut 25, 2008 23:12
Nuter Bywalec

Posty: 28
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Ja to panuję nad HTML CSS i ActionScript, ale z tym ActionScript to dopiero zaczynam zabawę, ale stronę we FLASH już posiadam. Może nie wiem czy wiecie ale programowanie w ActionScript jest programowaniem FLASHa
nikomu nie jestem potrzebny

Post Wt lut 26, 2008 14:56
beret92 Avatar użytkownika
Przyjaciel japonki

Posty: 157
o, jak miło - ta sama specyfikacja Javy na komórkach i kompach! Haha! Nic, tylko zacierać rączki - nie trzeba będzie kombinować z niezafajnymi jak dla mnie klasami w j2me...

Post Śr sie 18, 2010 22:53
rikkun Avatar użytkownika
Początkujący

Posty: 8
Lokalizacja: zach. pom.
Ahhh... uczę się w informatycznej szkole, ale programowanie jest dla mnie trudne !! Podziwiam wszystkich was, co umiecie te wszystkie języki programowania ;p

Na razie nauka na turbo Pascalu jakoś mi idzie (mimo wszystko trochę opornie) xD Ciekawe jak to będzie z C++, którego będę się zaczynał uczyć od tego roku szkolnego ;)
Yo !

Post N sie 22, 2010 22:17
Danieru Avatar użytkownika
Stały bywalec

Posty: 63
Hmmm... w szkole też mam programowanie, aktualnie C++. Nie uczę się w ogóle, a jakoś parę szóstek wpadło. Na szkolny poziom umiem... i styka xD
(zresztą to wszystko przez to, że ucząca mnie pani profesor też za dużo nie potrafi xD)
Obrazek
"Nie otworzysz drzwi dopóki nie otworzysz zasuw
Zrozum mnie dobrze, że nie ma dróg na skróty, nie ma..."

Post N sie 22, 2010 22:49
Zellus Avatar użytkownika
Stały bywalec

Posty: 54
Ja interesuję się programowaniem już od dłuższego czasu, powiedzmy z 2-3 lata choć wcześniej też coś kombinowałem. Na przystępnym poziomie potrafię PHP i LUA(ta, to raczej języki skryptowe niż programowania:P) ale uczę się też(pomaaału) C++.
Co do lekcji w szkole w gimnazjum skończyło się na tym że wytłumaczył nam budowę programu typu Hello World! ale teraz w liceum(mat-inf) całą drugą klasę mam o tej tematyce.

Post So lut 12, 2011 21:48
mcv Avatar użytkownika
Bywalec

Posty: 43
Lokalizacja: Wrocław

hikaru2501 napisał(a):
(…) Są dwie czy trzy różnice jak te $ przy zmiennych, swich na stringach, no i to, że php5 to jednak jest obiektowy język


Tylko, że bardzo słabo obiektowy, skoro całą standardowa biblioteka wygląda dalej jak wyjęta z C. ;-) (A w C zmienne też mogą się zaczynać od "$").
Podstawowa różnica jest taka, że C jest statycznie typowany (typ związany jest ze zmienną), a PHP – dynamicznie (typ związany z wartością zmiennej)

Mocno obiektowy jest np. Ruby, w którym klasy, metody, liczby i stringi, właściwie prawie wszystko jest obiektem: "japoncki".upcase.gsub("C", "S"). W sumie nawet w Javascripcie łańcuchy, liczby czy funkcje są obiektami i można napisać (5).jakaśmetoda(), pod warunkiem że do prototypu Number doda się tę jakąśmetodę().

BTW, nie czuj się staro – ja zaczynałem od QBasica i nie narzekam. ;-)

Zellus napisał(a):
Na przystępnym poziomie potrafię PHP i LUA(ta, to raczej języki skryptowe niż programowania:P)


Języki skryptowe to też języki programowania. :^)
Ja obecnie głównie używam C++, trochę Pike'a, Ruby'ego. W przeszłości przeżyłem kupę innych, ale do niektórych nie chcę się przyznawać, a innymi – skoro się ich nie używa na codzień – po co się chwalić? ;-)
http://mcv.mulabs.org/app/kotobator – odmieniacz czasowników
:wq

Poprzednia strona

Powrót do Nasze zainteresowania